Detox-viden,  Magasin

Et koldt gys giver glæde

Mie Voss bor 5 km fra vinterbadeklubben i Ebeltoft. Det er blevet et hverdagsritual igennem de sidste 21 år, at hun hver dag cykler ned til havnen for at vinterbade. Det var her vi mødte Mie og var så heldige, at få lov til at interviewe hende. Vi er nemlig så nysgerrige på, hvad det er, der driver hende og andre vinterbadere til at springe i det iskolde vand igen og igen?

Hvordan kom du i gang med vinterbadning?

”I år 2000 så jeg et opslag i Folketidende vedr. en indkaldelse til stiftende generalforsamling af vinterbadeforeningen i Ebeltoft. Jeg tog med – og blev straks inspireret til at hoppe i havet, siden den dag har jeg været i havvandet næsten hver dag – også udenfor sæsonen – det er blevet til 21. sæsoner, siger Mie med et stort smil på læben.”

Hvorfor er du blevet afhængig af det kolde gys?

”Jeg er blevet afhængig af det, fordi det giver mig så meget velvære, glæde og et godt immunforsvar. Jeg har sjældent været syg og forkølet i al den tid, jeg har vinterbadet – altså i 21 år”.

Hvem vinterbader du med? Hvilke positive resultater har de opnået?

”Jeg vinterbader med nære venner og mange andre – det har givet mig kontakter på kryds og tværs. Det er, som om vi er en stor familie i foreningen. De oplever også mindre sygdom og jeg kan huske en kvinde, der kom pga. gigt, hun fik det meget bedre af at vinterbade”.

Hvad får du ud af at vinterbade?

”Udover en masse gode grin og gode råd, får jeg en masse værdifulde aftaler ud af det. Jeg er pensionist og vinterbadning er blevet mit ”job” med mange gode kolleger”, siger Mie og griner.

”Efter det kolde gys får jeg så meget glæde, velvære og øget lykkefølelse, at jeg allerede glæder mig til at hoppe i igen i morgen, det er så fantastisk”.

”Under normale omstændigheder går jeg i sauna efter det kolde gys, faktisk går jeg i vandet 3 gange med saunature indimellem, det er så skønt, men i øjeblikket er saunaen lukket pga Corona situationen – vi savner det alle sammen her i vinterbadeklubben.

Mie fortæller, at dagen i dag er en af de bedste, vandet er omkring 0 grader og solen skinner fra en skyfri himmel. Da hun er kommet op af vandet – efter ca. halvandet minut – er hun meget smilende, glad og fuld af fornyet energi.

Det kolde gys skaber velvære og sætter gang i kredsløbet. Man kan ligefrem blive ”høj” af vinterbadning, ligesom efter hård fysisk træning. Mødet med det kolde vand får hjernen til at producere endorfiner, som strømmer ud i kroppen, det virker smertestillende, afstressende og humørløftende. Disse effekter holder sig typisk i 2-4 timer. Vinterbadning styrker immunforsvaret, øger fedtforbrændingen (slanker) og forbedre blodcirkulation.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Captcha indlæses...


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

og få GRATIS vores e-bog med 8 sunde og nemme detox-råd. Du kan altid afmelde dig igen.

You have Successfully Subscribed!